İş akitleri işveren tarafından haksız bir şekilde fesh edilen (işten atılan) işçilerin hakları nelerdir?
İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİNİN HAKLARI NELERDİR?
İşten çıkarılan işçinin yani iş sözleşmesi işvereni tarafından tek taraflı olarak feshedilmiş işçinin ilgili kanunlarca düzenlenmiş olan belli hakları vardır. 4857 sayılı İş Yasası’na göre işçi işveren tarafından alacaklı konuma gelmektedir. Bu gibi durumlarda işveren işçi ile anlaşma yoluna gitmektedir. İşveren ve işçi ikale anlaşması yaparak iş sözleşmesini bozmak adına yeni bir sözleşme yapmış olurlar.
İkale sözleşmesi işveren ve işçi arasında yapılan ve kelime anlamı anlaşmayı bozma anlamına gelen bir sözleşmedir. İkale sözleşmesinde işveren ve işçi tıpkı işe girerken konuşup anlaşarak yaptıkları sözleşme gibi bu seferde işten ayrılırken konuşup anlaşarak bir sözleşme imzalarlar. Ortak noktada kendi çıkarlarını koruyarak yapılan bu anlaşmaya da ikale sözleşmesi denilmektedir.
ÇIKARILAN İŞÇİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
İş akdinin feshedilmesi durumunda işverenin ilk olarak çalışana yazılı bildirim yapması gerekir. Yapılan bildirimde sözleşmenin neden fesh edildiği kesin bir şekilde belirtilmeli. Eğer çalışanın yeterliliği hakkında bir gerekçe varsa bunun için çalışanın savunması alınmalı.
Eğer işçinin çıkarıldığı tarihten önceki bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi dolduysa işten çıktıktan sonra 100 gün sonra da sağlık hizmetinden faydalanabilir. 90 gün prim ödemesini tamamlamadıysa sadece 10 gün yararlanabilir.
Hakları Nelerdir ?
İşten Çıkarılan İşçinin Haklarını İse Şu Şekilde Sıralayabiliriz;
- Kıdem tazminatı almalıdır,
- İhbar tazminatı almalıdır,
- Birikmiş ücretli izinlerin ücretini almalıdır,
- İşten çıkış ihbarın yapıldığı güne kadar ki maaşını almalıdır,
- Fazla mesailerin ücretleri almalıdır,
- Ayrıca işten kovulan işçi haklı olduğunu düşünüyorsa işe iade davası açma hakkı da bulunmaktadır.
- Eğer taraflar arasında ikale sözleşmesi yapıldıysa iş veren işsizlik ödeneği için vermesi gereken paranın tamamını işten çıkardığı işçiye temin etmek zorundadır.
- İşten anlaşarak ayrıldığı için işveren bu süreyi göz önüne alarak 2-3 maaş ikramiye ödemesi yapabilir.
Nereye başvurmalılar.
Ne kadar Tazminat alabilirler?